ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
2012-06-18 16:47
- Φροντίζουμε να διαβάζουμε καλά πρώτα μια συνταγή. Με τον τρόπο αυτό γίνετε πιο εύκολη η εκτελεσή της, αφού την κατανοήσουμε απο την αρχη.
- Η επιτυχία μιας συνταγής οφείλεται : α) στον σωστό τρόπο εκτέλεσης της β) στην ακριβή ποσότητα των υλικών.
- Προσπαθούμε να αποφεύγουμε το πολύ νερό στα φαγητά μας. Είναι προτιμότερο να ρίχνουμε λίγο και να το παρακολούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Μαγειρεύουμε τα φαγητά σε χαμηλή θερμοκρασία
- Ο φούρνος πρέπει να προθερμαίνετε πρίν απο κάθε ψήσιμο. Το φαγητό το τοποθετούμε χαμηλά και φροντίζουμε να μην ανοίγουμε συχνά το φούρνο γιατί χάνετε η θερμότητα και το φαγητό αργεί περισσότερο να ψηθεί.
- Τα ψήτα μας γίνονται πιο νόστιμα αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τους ρίχνουμε λίγο απο το λάδι τους με ενα κουταλάκι.
- Αν θέλουμε τα ψήτα κατσαρόλας να κοκκινίσουν καλά (χωρίς να ξεροψηθούν) μπορούμε να διαλύσουμε στο λάδι 1 κουταλάκι μουστάρδα.Έτσι κοκκινίζουμε πιο γρήγορα και γίνονται πιο πικάντικα.
- Για να κάνουν κρούστα τα ψητά μας π.χ ο κορμός κιμά. Τα αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά 10' πρίν τα βγάλουμε απο το φούρνο μας.
- Για να διαλέξουμε λενα φρέσκο ψάρι θα πρέπει να προσέξουμε α) το δέρμα του, πρέπει να γυαλίζει β)τα μάτια του να είναι ζωηρά, λαμπερά και διαφανές γ) η σάρκα του να είναι ελαστική δ) η μυρωδιά του να μην είναι έντονη.
- Τα ψάρια τα διατηρούμε στη κατάψυξη αφού πρώτα τα καθαρίσουμε, τα αλατίσουμε και τα τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο.
- Οι μπριζόλες, τα φιλέτα και γενικά όλα τα κρέατα τα χτυπάμε πρίν τα ψήσουμε. Προτιμότερο είναι να μπαίνουν στεγνά στη σχάρα και κατά διαστήματα να τα αλείφουμε με μαρινάτα ή λάδι για να μην στεγνώσουν.
- Για να κόψουμε εύκολα (χωρίς να χαλάσουμε) ένα παντεσπάνι σε 2-3 φέτες μπορούμε αντί για μαχαίρι να χρησιμοποίησουμε κλψστή ραψίματος.Κρατάμε τα δύο άκρα της κλωστής και τη περνάμε με προσοχή σιγά σιγά μέσα στο παντεσπάνι (η κλωστή πρέπει να είναι καλά τεντωμένη).
- Για να στέκεταιι και να μην τρέχει η σαντιγύ απο το κορνέ μπορούμε να την ανακατέψουμε με λίγη σφιχτή μαρέγκα.