ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Αρκετά είναι τα φρούτα ή τα λαχανικά που όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα μαυρίζουν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να έχουν άσχημη εμφάνιση. Τέτοια παραδείγματα φρούτων ή λαχανικών αποτελούν τα μήλα, τα αχλάδια, οι αγκινάρες και οι μελιτζάνες. Αυτά τα υλικά είναι τόσο ευαίσθητα που μαυρίζουν πολύ γρήγορα, τόσο γρήγορα που ίσως μαυρίσουν πριν προλάβουμε να τα μαγειρέψουμε.
Για να αποτρέψουμε το μαύρισμα των κομμένων φρούτων ή λαχανικών μπορούμε να ακολουθήσουμε μια από τις παρακάτω προτάσεις:
- να αλείψουμε την κομμένη επιφάνεια του φρούτου ή του λαχανικού με λίγο χυμό λεμονιού. Η μέθοδος αυτή έχει μέτρια αποτελέσματα και πολύ μικρή διάρκεια.
- να τα βυθίσουμε σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού. Η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική και είναι ικανοποιητική όταν ό χρόνος παραμονής στο νερό δεν ξεπερνά την μια ώρα.
- να τα βυθίσουμε σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει ασκορβικό οξύ ή απλά, βιταμίνη C. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλύσετε ένα αναβράζων δισκίο βιταμίνης C (ακόμα και η πολυβιταμίνη δουλεύει) σε λίγο νερό Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καθώς το τρόφιμο δεν χάνει καθόλου το χρώμα του. Η παραμονή στο νερό μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την πρώτη μέθοδο χωρίς να χαλάσει το χρώμα. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως η παραμονή ενός φρούτου η λαχανικού στο νερό για παρατεταμένο διάστημα έχει και αρνητικές συνέπειες (απώλεια γεύσης και θρεπτικών συστατικών) γι’ αυτό δεν πρέπει να το παρακάνουμε.
- να μαγειρέψουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά άμεσα μετά το κόψιμο τους. Το μαγείρεμα σταματάει τη διαδικασία της οξείδωσης και κατά συνέπεια το μαύρισμα των λαχανικών