ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

2012-06-20 16:20

Υλικά  :

 

5 μήλα

250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη

1/2 φλυτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη

5 αυγά

1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα

2 κουταλίες κονιάκ

1 βανίλια

1/2 κουταλάκι κανέλα

1 πρέχα αλάτι

1/2 φλυτζάνι τσαγιού καρύδι χοντροκομμένο

1/2 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες

500γρ. αλεύρι που φουσκώνειι μόνο του

1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ

 

 

Εκτέλεση :

 

 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ. Θα χρησιμοποιήσουμε µία μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 30 εκ. Με 2 κ.σ. γεμάτες από το συνολικό βούτυρο αλείφουμε ένα παχύ στρώμα στη βάση του ταψιού και λίγο στα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού µε την καστανή ζάχαρη.

Καθαρίζουμε τα μήλα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Στρώνουμε κυκλικά στη βάση του ταψιού φέτες µήλου. Χωρούν περίπου 3½ μήλα. Σε μπολ κόβουμε τα υπόλοιπα μήλα σε καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ. Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα.

Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη µε το βούτυρο για 5΄-6΄, να αφρατέψει και να φουσκώσει το μείγμα. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά στο βούτυρο. Προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα, το αλάτι. Ρίχνουμε το γάλα, τα ψιλοκομμένα μήλα και λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι. Τέλος βάζουμε τις σταφίδες και το καρύδι.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα μήλα και ψήνουμε στους 170 °C, σε προθερµασµένο φούρνο, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε να σταθεί 10΄ και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα.