KIΣ ΛΟΡΕΝ
Υλικά :
1 δόση ζύμη για τάρτες
Για τη γέμμιση :
200γρ, μπείκον ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκιαα ψιλοκομμένα (και τα πράσινα φύλλα)
1 φλυτζάνι τσαγίου γραβίερα τριμμένη
1 1/4 φλυτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος
4 μεγάλα αυγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι - Πιπέρι
1 κουταλιά κρύο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
Εκτέλεση :
Για την τάρτα: Ετοιµάζουµε την τάρτα σύµφωνα µε τη βασική ζύμη για τάρτες. Την αφήνουµε να κρυώσει καλά.
Για τη γέµιση: Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε µέτρια φωτιά ψήνουµε για 2΄-3΄ το ψιλοκοµµένο µπέικον (δεν προσθέτουµε λιπαρή ουσία, το ψήνουµε στο λίπος του). Τοποθετούµε το µπέικον στην ψηµένη τάρτα. Βάζουµε τα αυγά σε µπολ, προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια, τη γραβιέρα, την κρέµα γάλακτος, το µοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουµε. Τα χτυπάµε µε το σύρµα να αναµειχθούν καλά.
Τοποθετούµε την τάρτα στη µεγάλη σχάρα του φούρνου και µε προσοχή ρίχνουµε λίγο λίγο το υγρό µείγµα. Βάζουµε εδώ κι εκεί τα κρύα κοµµάτια βουτύρου. Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180οC, στον αέρα, για περίπου 40΄, µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η κρέµα. Αφήνουµε την quiche να κρυώσει για 15΄-20΄και την κόβουµε σε κοµµάτια. Σερβίρουµε µε ανάµεικτη πράσινη σαλάτα.
Να θυμάστε ότι: Για να σιγουρευτούµε ότι ψήθηκε η κρέµα µπήγουµε ένα µαχαίρι στο κέντρο, όπως στα κέικ. Αν βγει καθαρό είναι έτοιµη.